Επιλογή Λογιστή: 10 + 1 συμβουλές για να μην μπλέξεις!

Η επιλογή λογιστή, του κατάλληλου δηλαδή συνεργάτη για τις λογιστικές ανάγκες της επιχείρησής σας, αποτελεί σίγουρα μία καθοριστική απόφαση για την εξέλιξη και την υγεία της.

Ο σωστός άνθρωπος που θα σας αναλάβει μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη, ενώ ο λάθος άνθρωπος είναι πιθανό να σταθεί εμπόδιο στην πρόοδο της επιχείρησης σε σημαντικό βαθμό.

Ειδικά εάν η μικρή επιχείρησή σας είναι νεοσύστατη, χρειάζεται περισσότερο από κάθε άλλη γερές βάσεις ώστε να αναπτυχθεί επιτυχώς και να αγγίξει τα μέγιστα από τις δυνατότητές που διαθέτει.

Το πιο πιθανό είναι να πιστεύετε ότι «όλοι οι λογιστές είναι ίδιοι». Έχετε σκεφτεί όμως τι είδους υπηρεσίες σας παρέχονται; Οι κατάλληλες συμβουλές και η επιπλέον υποστήριξη μέσω των υπηρεσιών του είναι αυτά που θα διαχωρίσουν τον καλό λογιστή από τον εξαιρετικό λογιστή!

Αποφασίσαμε λοιπόν να μοιραστούμε μαζί σας κάποια από τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες που θα πρέπει να έχει ο ιδανικός λογιστής για να καλύψει τις ανάγκες της δικής σας επιχείρησης.

1. Τεχνογνωσία και εμπειρία στον κλάδο

Αρχικά εντοπίστε τις ρεαλιστικές ανάγκες που έχετε και αναζητήστε τον συνεργάτη που μπορεί άμεσα να τις καλύψει. Για παράδειγμα αν το μόνο που σας χρειάζεται είναι η ενημέρωση των βιβλίων και η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, δεν είναι απαραίτητο να χρεώνεστε για την εμπειρία κάποιου λογιστή στη διοίκηση μεγάλων επιχειρήσεων ή την εμπειρία με νομικό υπόβαθρο. Αυτό που χρειάζεστε είναι κάποιος με εμπειρία στον δικό σας κλάδο, που θα μπορεί να σας δώσει πολύτιμες συμβουλές την ώρα που πρέπει.

2. Προσόντα & δια βίου εκπαίδευση

Πέρα από τις σπουδές του στη λογιστική, ο λογιστής θα πρέπει να ανήκει σε κάποιο λογιστικό σώμα και να διαθέτει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Έτσι θα μπορεί να έχει το δικαίωμα να υπογράφει. Επιπρόσθετα ο συνεργάτης σας καλό θα είναι να έχει στη διάθεσή του κάποια πιστοποιητικά σεμιναρίων μετεκπαίδευσης. Έτσι θα είστε βέβαιοι ότι είναι πάντα ενημερωμένος με τις επίκαιρες φορολογικές αλλαγές.

3. Καλή φήμη

Το πλήρες και εντυπωσιακό βιογραφικό δεν αποτελεί πάντα εγγύηση για την άριστη ποιότητα των υπηρεσιών του λογιστή. Μπορείτε να έρθετε σε επαφή με άλλους πελάτες του λογιστή και να μάθετε περισσότερα για την εμπειρία τους από τη συνεργασία που έχουν στη δική τους επιχείρηση.

4. Συστάσεις στην επιλογή λογιστή

Μία κουβέντα με τον στενό σας κύκλο όπως οι συνάδελφοι, οι φίλοι και η οικογένειά σας θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά εποικοδομητική. Εάν κάποιος από τους γνωστούς σας είναι ενθουσιασμένος με έναν λογιστή που «έκανε θαύματα» ίσως θα ήταν καλή ιδέα να κανονίσετε μία συνάντηση από κοντά με τον συγκεκριμένο επαγγελματία!

5. Προσωπικότητα

Η συνεργασία με το λογιστή σας είναι μία σχέση που απαιτεί συχνή επικοινωνία και επαφές. Αυτό που θέλετε λοιπόν είναι ο λογιστής σας να διαθέτει μία ευχάριστη προσωπικότητα, η οποία να ταιριάζει με τη δική σας νοοτροπία. Έτσι όταν αργότερα θα σας προτείνει κάποιες ενέργειες δεν θα σας κάνει να νιώθετε άβολα ή να διαφωνείτε συχνά μαζί του.

6. Η αμοιβή

Φροντίστε να ενημερωθείτε έγκαιρα για τις χρεώσεις του συνεργάτη που θα επιλέξετε. Πληροφορίες που θα χρειαστείτε είναι φυσικά η μηνιαία αμοιβή του λογιστή, εάν υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις για ειδικά αιτήματα, συμπληρωματικές υπηρεσίες, κ.ά. Έτσι θα γνωρίζετε προκαταβολικά αν το συνολικό ποσό που θα προκύψει είναι ένα έξοδο που ταιριάζει με τον προϋπολογισμό σας.

7. Εμπειρία σε Ελέγχους

Η κάθε επιχείρηση ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με κάποιον Έλεγχο, οπότε καλό είναι να έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία για μία τέτοια κατάσταση. Ο λογιστής που θα επιλέξετε θα πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία σε αντίστοιχους Ελέγχους, ώστε η επιχείρησή σας να τους αντιμετωπίσει. Οι χαμηλές αμοιβές ενός λογιστή χωρίς τη συγκεκριμένη εμπειρία μπορούν να αποδειχθούν πιο επιζήμιες σε σχέση με τα ποσά των προστίμων που θα μπορούσατε εύκολα να έχετε αποφύγει με τη βοήθεια ενός εμπειρότερου συνεργάτη.

8. Μέγεθος λογιστικού γραφείου

Εκ πρώτης όψεως η επιλογή μίας μεγάλης λογιστικής εταιρείας δείχνει ως μία ασφαλέστερη επιλογή. Θα πρέπει να λάβετε όμως υπόψη σας ότι σε μία τέτοια συνεργασία υπάρχει το πιθανό ενδεχόμενο η μικρή επιχείρησή σας να μην λάβει την προσοχή που της αξίζει. Παράλληλα θα πρέπει να προσέξετε, διότι συνήθως τα μεγάλα λογιστικά γραφεία θα αναθέσουν τους μικρότερους πελάτες τους σε άτομα του προσωπικού τους με την μικρότερη εργασιακή εμπειρία. Φυσικά η επαγγελματική εμπειρία ήδη θα γνωρίζετε ότι είναι από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του ιδανικού λογιστή!

9. Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Όταν η επιχείρησή σας μεγαλώνει είναι βέβαιο ότι θα χρειαστείτε κάποιον λογιστή, ο οποίος θα σας υποστηρίξει σε κάτι περισσότερο από την τήρηση των βιβλίων. Εξάλλου η κάθε εταιρεία για να αναπτυχθεί θα πρέπει να υποστηρίζεται από μία ομάδα πολύτιμων συνεργατών. Εάν ανήκετε σε μία τέτοια περίπτωση σίγουρα έχετε ανάγκη από ένα λογιστή με γνώσεις Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών, που θα σας βοηθήσει στη χάραξη της στρατηγικής της επιχείρησή σας.

10. Άνεση με την τεχνολογία

Ο συνεργάτης που θα επιλέξετε θα πρέπει να έχει εξοικείωση με την τεχνολογία.
Η χρήση των σύγχρονων λογισμικών λογιστικής δεν θα πρέπει να τον προβληματίζει και με τις πολύτιμες συμβουλές του θα μπορεί να καθοδηγήσει και εσάς στο να βρείτε τη λύση που θα αυξήσει την παραγωγικότητά σας. Είναι λοιπόν σημαντικό να διαθέτει την ενημέρωση για τα εργαλεία της τεχνολογίας που σχετίζονται με το επάγγελμά του..

Bonus: Εύκολα προσβάσιμος & παροχή καθοδήγησης

Στην επιλογή λογιστή που θα κάνετε είναι σημαντικό να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επικοινωνία και στην καθοδήγηση. Είναι ο λογιστής εύκολα προσβάσιμος όταν επικοινωνείτε μαζί του; Σας απαντά γρήγορα και χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις; Παράλληλα ο συνεργάτης της επιλογής σας θα πρέπει να σας παρέχει συμβουλές και οδηγίες, ώστε να του αποστέλλετε τα στοιχεία της επιχείρησης που τον αφορούν έγκαιρα και σωστά. Έτσι θα διευκολύνετε και το δικό του έργο, προς όφελος πάντα της επιχείρησής σας.

Πόσο δύσκολη είναι η αλλαγή λογιστή;

Αν ανήκετε σε αυτούς που πιστεύουν ότι η επιλογή λογιστή που έχουν κάνει δεν τους δικαιώνει δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η αλλαγή λογιστή είναι ευκολότερη απ’ όσο φαντάζεστε. Στην NVTax έχουμε την δυνατότητα να συγκεντρώσουμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία από τον προηγούμενο συνεργάτη σας και να είμαστε δίπλα σας με όσο χρόνο χρειαστεί για να γνωρίσουμε την επιχείρησή σας, εσάς και το προσωπικό σας!

Επικοινωνήστε μαζί μας και γλιτώστε από κάθε ανησυχία στην επιλογή λογιστή!